×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

"Radziwiłłówka" będzie droga

WP

W grudniu do sklepików szkolnych wrócą drożdżówki. Jednak wysokiej jakości składniki powodują, że produkcja zdrowej drożdżówki będzie 2-3 razy droższa. Do produkcji "radziwiłłówki" zamiast cukru używana będzie inulina, a zamiast mąki pszennej - mąka z dyni.

- W grudniu w szkołach pojawi się "drożdżówka-radziwiłłówka" - zapowiedział wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas podczas Kongresu Zdrowia Publicznego. I zachwalał produkt jako wykonany z naturalnych polskich produktów, w tym z nadzienia, którego skład to 80-90% owoców i brak w nim syropu glukozowo-fruktozowego. - Jest przepyszna, ale ona nie ma nic wspólnego z ministrem. Naprawdę minister nie będzie miał z tego profitów – mówił trochę żartem Pinkas.

Przepis na zdrową drożdżówkę opracował Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Firma AKO stworzyła według tych zaleceń koncentrat, który mogą teraz kupować od niej piekarnie. Nadzienie do drożdżówki opracowała firma Zentis Polska.

28.11.2016
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta