×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Fenomen natury

Katarzyna Friedlein

„Mleko matki jako fenomen natury” – pod takim hasłem odbył się 9 maja w Warszawie VII Zjazd Centrum Nauki o Laktacji. Konferencja zgromadziła tłumy słuchaczy, którzy mieli możliwość wysłuchania wielu wykładów wygłoszonych przez krajowych i zagranicznych specjalistów w dziedzinie laktacji.

Konferencję rozpoczęło wystąpienie dr Magdaleny Nehring-Gugulskiej, która od lat krzewi wśród lekarzy i rodziców wiedzę o laktacji i wspiera karmiące kobiety.

Temat wczesnej stymulacji laktacji jako rewolucji w polskiej neonatologii przedstawiła dr med. Maria Wilińska. Mleko matki, dla tak małych pacjentów, jakimi są dzieci urodzone przedwcześnie, jest nie tylko optymalnym i najlepszym pożywieniem, ale także (ze względu na swój wyjątkowy skład i funkcje) – lekarstwem. Dlatego też jego jak najszybsze jego podanie (najpierw w postaci kilku kropel cennej siary) jest kluczowe dla całej terapii.

Program Wczesnej Stymulacji Laktacji wprowadzany w polskich szpitalach ma na celu konsekwentne i skoordynowane realizowanie spójnych merytorycznie procedur, które umożliwią jak najszybsze włączenie karmienia naturalnego (już w pierwszych godzinach życia). Prelegentka poruszyła też problem niewystarczającej liczby banków mleka kobiecego, które powinny funkcjonować przy każdym oddziale neonatologicznym, aby umożliwić szybkie podanie żywienia troficznego w przypadku, gdy pokarm od matki jest niedostępny.

Problem bólu jako ważnego czynnika powodującego przedwczesne odstawienie dzieci od piersi przedstawiła Dr Donna Geddes z Uniwersytetu Wschodniej Australii. Prelegentka opisała badania natężenia bólu u kobiet karmiących naturalnie oraz – opierając się na wynikach badań USG wykonanych podczas ssania piersi – wymieniła najczęstsze przyczyny bólu.

Dr Monika Żukowska-Rubik i mgr Paulina Stobnicka-Stolarska opowiedziały, w jaki sposób szybko diagnozować pierwotne zaburzenia mechanizmu ssania u dzieci, aby zapobiec „laktacyjnej porażce”. Dzięki wspólnej pracy i wymianie doświadczeń między lekarzami – konsultantami laktacyjnymi IBCLC oraz neurologopedami powstało narzędzie do szczegółowej oceny umiejętności ssania piersi przez dziecko.

Jest to protokół, który ma służyć do oceny dzieci urodzonych w terminie oraz późnych wcześniaków (35. – 37. tydz.). Składa się on z oceny budowy jamy ustnej i odruchowych reakcji oralnych oraz z oceny efektywności pobierania pokarmu. Protokół ułatwi wychwycenie nieprawidłowości i umożliwi szybkie udzielenie pomocy matce i dziecku, zanim opuszczą szpital.

Głos w kwestii znaczenia karmienia piersią dla matki i dziecka zabrał prof. Peter Hartmann z Uniwersytetu Wschodniej Australii. Zaznaczył, że korzyści z karmienia odnosi nie tylko dziecko, ale również matka. Obecnie stwierdza się, że laktacja prócz wspomagania obkurczania macicy po porodzie obniża poziom cholesterolu we krwi matki, poprawia mineralizację kości, zmniejsza ryzyko otyłości w późniejszym okresie życia, ryzyko raka piersi i jajnika oraz chorób sercowo-naczyniowych, a także wzmacnia poczucie własnej wartości i podnosi wskaźnik IQ.

Prof. Hartmann poruszył też wątek diety matki podczas karmienia piersią. Jak pokazują najnowsze badania naukowe, dieta kobiety karmiącej nie ma wypływu na skład mleka. Mleko matek niedożywionych lub na dietach ma taki sam skład, jak mleko przy zdrowej, urozmaiconej diecie. Różnice w niedoborach są uzupełniane z organizmu matki, dlatego też zbilansowany i optymalny sposób żywienia jest ważny szczególnie dla niej. Podobne stanowisko reprezentuje dietetyk, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, która zaleca zdrową, zbilansowaną dietę zarówno w przypadku dzieci urodzonych w terminie, jak i wcześniaków.

Druga część konferencji przebiegła w formie obszernego panelu dyskusyjnego, dotyczącego żywienia matki karmiącej. Kobieta w okresie okołoporodowym jest szczególnie wrażliwa na informacje, które do niej docierają. Poczucie własnej wartości oraz słuszność wielu decyzji stają się w tym okresie bardzo ważne. Dlatego też bardzo często sprzeczne ze sobą i błędne informacje, dotyczące m.in. żywienia w okresie laktacji, zaburzają to poczucie i powodują wiele niewłaściwych zachowań. Przekonywały o tym w swoim wystąpieniu mgr Agnieszka Muszyńska i mgr Bożena Cieślak-Oslik.

Aspekty trawienia i wchłaniania różnych składników pokarmowych przedstawili dr Iwona Ciołek oraz dr Piotr Nehring. Pokazali, jak długą drogę muszą przejść cząsteczki pokarmowe, zanim z talerza tafią do organizmu kobiety, a później do dziecka. Wykład obalił wiele mitów dotyczących żywienia matki w tym okresie.

Zagadnienie alergii na białko mleka krowiego przedstawiła dr med. Agnieszka Krauze. Wielokrotnie podkreślano fakt, jak niewiele dzieci jest obciążonych tą alergią i jak często lekarze na wyrost nakazują matkom stosowanie diety bezmlecznej. Słabo rozwinięty układ pokarmowy małego człowieka bardzo różnie może reagować. Niepokojące dla rodziców ulewanie, bóle brzuszka, kolki, inne niż zwykle zabarwienie stolca są bardzo często powodem szukania winy po stronie matki, a szczególnie jej sposobu odżywiania. Również wystąpienie dr. med. Marcina Dziekiewicza obalało mity dotyczące wpływu diety matki na „brzuszkowe” dolegliwości maluchów.

30.05.2014
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta