28. października Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak zwrócił się do ministrów: pracy i polityki społecznej Jolanty Fedak, edukacji Katarzyny Hall oraz zdrowia Ewy Kopacz - o wprowadzenia regulacji prawnych, określających normy żywieniowe dzieci w żłobkach (klubach dziecięcych), przedszkolach i szkołach.
O konieczności podjęcia działań legislacyjnych w tej sprawie świadczą sygnały o nieprawidłowościach w żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych, docierające do Rzecznika, a także wyniki badań, przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną województwa śląskiego, dotyczące oceny teoretycznej żywienia w stołówkach w żłobkach, przedszkolach í szkołach. W połowie objętych nadzorem placówek posiłki były niedostateczne pod względem wartości energetycznej. Stwierdzono też zbyt duży udział energii z tłuszczów, wobec małego udziału energii z węglowodanów. W opinii PIS niepokojący jest również niedobór wapnia, żelaza, a także witaminy C (w diecie dzieci przebywających w żłobkach niedobór stwierdzono we wszystkich skontrolowanych placówkach.
- Tymczasem odpowiednia dieta, szczególnie w okresie przedszkolnym i szkolnym, jest kluczowa dla prawidłowego rozwój fizycznego i umysłowego - przekonuje Michalak.
W opinii RPD realizacja i egzekwowanie prawidłowej diety dziecka będzie skuteczniejsze, gdy zostaną wprowadzone regulacje określające np. wartość dziennej normy oraz procentowy udział składników. Jestem przekonany, iż zalecenia żywieniowe, wydane w formie akt prawnego, wpłyną na zmniejszenie skutków nieprawidłowego odżywiania dzieci, jakimi najczęściej są: nadwaga, otyłość i próchnica zębów - zakończył Michalak.