×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Powrót do figury sprzed ciąży, czyli tempo chudnięcia po porodzie

mgr Anna Durka
Iwona Żurek
mgr Paulina Jamrozik

Każda mama pragnie jak najszybciej wrócić do figury sprzed ciąży. Jest to możliwe, ale trzeba pamiętać, że okres karmienia piersią nie jest dobrym czasem na „ostre” odchudzanie.


Fot. pixabay.com

W okresie karmienia piersią metabolizm ulega przyspieszeniu, a zapotrzebowanie energetyczne zwiększeniu. Dzięki temu niewielkim wysiłkiem karmiąca mama odzyska figurę. Naturalne, prawidłowe tempo chudnięcia po porodzie wygląda tak:

  • 8 kg w pierwszym tygodniu po porodzie,
  • 9 kg w pierwszym miesiącu po porodzie,
  • kilogram na miesiąc w ciągu kolejnych miesięcy po porodzie.

Jeśli odżywiasz się zdrowo, zgodnie z piramidą zdrowia (patrz: Odżywianie mamy karmiącej), zgubienie zgromadzonych w okresie ciąży w postaci tkanki tłuszczowej „zapasów” będzie tak łatwe, jak nigdy dotąd. Jeśli dodatkowo nie stronisz od ruchu, lekkich ćwiczeń, spacerów, sportu – tym bardziej będzie to naturalny proces.

Jeśli natomiast w ciąży przytyłaś zbyt dużo, chcesz powrócić do prawidłowej sylwetki, a unikanie „łakoci” i aktywność fizyczna nie przynoszą spodziewanych efektów, możesz trochę ograniczyć ilość przyjmowanych pokarmów. Ale zrób to tak, aby dobowa liczba kalorii nie była mniejsza niż 1800. Pamiętaj, że tempo chudnięcia nie powinno być szybsze niż 1 kg na miesiąc od 2. miesiąca po porodzie. W przeciwnym razie do pokarmu będą się wydzielały w dużej ilości substancje toksyczne skumulowane w tkance tłuszczowej.


Ryc. 1. Aktywność fizyczna sprzyja powrotowi do figury (Fot. H. Pionke)

W czasie laktacji odchudzania nie powinnaś wspomagać środkami farmakologicznymi ani preparatami ziołowymi.

Nie stosuj restrykcyjnych diet odchudzających. Twoja dieta powinna być różnorodna, zbilansowana, z niewielkim ograniczeniem liczby kalorii. Musisz wspomagać ją aktywnością fizyczną, która sprzyja chudnięciu i poprawia samopoczucie. Gwałtowne chudnięcie może spowodować u Ciebie bardzo szybkie wyczerpanie rezerw pokarmowych i w efekcie niedobory witamin oraz minerałów najpierw u Ciebie, a dopiero znacznie później u Twojego dziecka. Z kolei, jeśli zmniejszysz liczbę przyjmowanych kalorii do mniej niż 1500 na dobę, nastąpi zmniejszenie ilości wytwarzanego pokarmu. Doprowadzi również do wyczerpania fizycznego, które utrudni Ci właściwą opiekę nad dzieckiem i odbierze radość z macierzyństwa.

Aby mama karmiąca piersią dostarczyła wszystkich niezbędnych składników, jednocześnie nie zwiększając swej masy ciała, powinna się zastosować do następujących zaleceń:

  • Spożywać 5 posiłków dziennie, regularnie; korzystnie jest jeść posiłki częściej, o mniejszej objętości.
  • Dostarczać dużo produktów bogatych w białko. Dobrym źródłem tego składnika są ryby, chude mięso i wędliny, jaja, mleko, kefiry, jogurty, sery.
  • Spożywać dużo świeżych owoców i warzyw; są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
  • Zrezygnować z białego pieczywa na rzecz chleba i bułek pełnoziarnistych; jeść kasze.
  • Unikać spożywania dużej ilości tłuszczów zwierzęcych; wybierać oleje roślinne, ponieważ są bogate w cenne dla prawidłowego rozwoju dziecka nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Unikać spożywania dużej ilości nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja); mogą być przyczyną występowania kolek u dziecka.
  • Stosować łagodne zioła i przyprawy, jak koperek, bazylia, tymianek czy majeranek; ostre przyprawy, takie jak czosnek czy też warzywa kapustne mogą być przyczyną zmiany smaku mleka, a tym samym niechęci do ssania mleka matki.
  • Aby nie zaszkodzić dziecku, należy ostrożnie wprowadzać do diety produkty będące najczęstszymi alergenami, jak: wołowina, cielęcina, mleko i produkty mleczne, jaja, ryby, owoce cytrusowe, orzechy, pomidory oraz artykuły zawierające środki barwiące i konserwujące. W razie eliminacji należy te produkty zastąpić innymi produktami o zbliżonej wartości odżywczej, aby nie doprowadzić do zubożenia diety o wartościowe składniki.
  • Zrezygnować z palenia papierosów, picia alkoholu oraz ograniczyć picie herbaty i kawy.
  • Przygotowując posiłki, stosować metody obróbki kulinarnej, jak gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej, czy duszenie bez uprzedniego obsmażania. Tak przygotowane posiłki nie będą dostarczały zbędnych kalorii; unikać potraw tłustych, smażonych, zawierających konserwanty.
  • Unikać podjadania oraz zbędnych słodyczy!

21.10.2013
Zobacz także
  • Zasady odżywiania ciężarnych
  • Jak się odżywiać w czasie karmienia piersią?
  • Dlaczego warto karmić piersią?
Wybrane treści dla Ciebie
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta