×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Czy w żywieniu małych dzieci należy stosować mleko o zwiększonej zawartości tłuszczu (np. 3,8%)?

mp.pl/pytania/pediatria

Pytanie nadesłane do redakcji

Obecnie na rynku pojawiło się mleko 3,8% (np. łaciate junior). Czy w żywieniu małych dzieci (1–3 lat) należy stosować jedynie to mleko, czy mleko o zawartości 3,2% tłuszczu też jest odpowiednie?

Odpowiedziała

dr hab. n. med. Andrea Horvath
specjalista pediatrii i gastroenterologii
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Z nieznanych powodów producent mleka o zawartości tłuszczu większej niż zawartość standardowa (3,2% lub 2%) uznał, że małe dzieci wymagają więcej tłuszczu, i nazwał to mleko „junior”. Nawiązuje to zapewne do mleka modyfikowanego typu junior, przeznaczonego dla dzieci w wieku 1–3 lat. Chcę podkreślić, że te nazwy to chwyt czysto marketingowy!

U zdrowych dzieci >1. roku życia nie dowiedziono większej korzyści ze stosowania mleka modyfikowanego typu junior niż zachowania dobrze zbilansowanej, codziennej diety dziecka (po 1. roku życia można podawać normalne mleko krowie w odpowiedniej ilości).

Pozostaje pytanie, czy zwiększanie zawartości tłuszczu w mleku przynosi korzyści zdrowotne? Wprawdzie u dzieci <2. roku życia jakiegokolwiek ograniczanie tłuszczu w diecie, w tym cholesterolu, nie jest potrzebne, jednak w żadnych rekomendacjach nie uwzględniono produktów o zwiększonej zawartości tłuszczów i nie należy zwiększać ich ilości w stosunku do zapotrzebowania. Można się domyślać, że tłuszcz zawarty w mleku 3,8% zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których spożycia nie należy zwiększać. Zresztą dotychczas spotykaliśmy się głównie z pytaniem, czy stosować produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu?

U dzieci starszych zapotrzebowanie na tłuszcze zmienia się z wiekiem:

  • pomiędzy 2.–3. rokiem życia stanowić powinno 30–35% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego
  • u dzieci >4. roku życia zmniejsza się do 25–35%

Rekomendowane są wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (tabela). U dzieci >2. roku życia nasycone tłuszcze nie powinny przekraczać 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego dziecka, a dobowe spożycie cholesterolu powinno wynosić <300 mg.

Tabela. Źródła tłuszczów w diecie
Typ Produkty
jednonienasycone kwasy tłuszczowe oleje roślinne np. rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, słonecznika
orzeszki ziemne, orzechy
nasiona
awokado
wielonienasycone n-3; omega-3 [ALA]
oleje roślinne np. rzepakowy, sojowy
siemię lniane
kiełki pszenicy
niektóre wzbogacone jaja
[EPA i DHA]
owoce morza (zwłaszcza tłuste ryby np. śledź, łosoś, szprot)
niektóre wzbogacane jaja
wielonienasycone n-6; omega-6 [LA]
oleje roślinne np. sojowy
orzeszki ziemne, orzechy
nasiona
drób
nasycone kwasy tłuszczowe pełne tłuszcze
produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu
mięso, drób
oleje roślinne np. kokosowy, z ziaren palmowych
ALA – kwas α-linolenowy, EPA – kwas eikozapentaenowy, DHA – kwas dokozaheksaenowy, LA – kwas linolowy

Piśmiennictwo:

1. Committee on Nutrition American Academy of Pediatrics: Feeding the Child. [W:] Kleinman R.E. (red.): Pediatric Nutrition Handbook, 6th. American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village
24.06.2015
Zobacz także
  • Mleko w jadłospisie dwulatka
  • Kolka czy uczulenie na mleko?
  • Kiedy mogę zastąpić mleko modyfikowane mlekiem krowim?
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta