19 grudnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom
medycyna praktyczna dla pacjentów

Sztuczne karmienie niemowląt – ile razy na dobę?

Poleć:
Udostępnij:
20.04.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Jestem mamą prawie 3-miesięcznego dziecka (chłopiec, urodzony 17 stycznia). Niestety nie mam już swojego pokarmu i karmię synka mlekiem modyfikowanym NAN. Chciałabym się dowiedzieć, ile razy dziecko może jeść w czasie 1 doby. Słyszałam różne opinie (np. 6 razy). Jednak moje dziecko potrzebuje jeść 7 lub 8 razy na dobę, inaczej strasznie płacze i nie daje się uspokoić. Czy wszystko jest w porządku? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedziała

dr med. Andrea Horvath
pediatra – gastrolog
Zespół Żywieniowy Kliniki Pediatrii
Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Szanowna Pani
Dzieci karmione sztucznie mają nieco inny rytm karmień w stosunku do dzieci karmionych w sposób naturalny, u których nawet w późniejszych okresach życia dopuszczamy zwiększoną ilość posiłków i nie przejmujemy się pozornie zbyt dużymi przyrostami masy ciała w tym okresie życia.

Niestety podane przez Panią dane są niewystarczające, abym w rzetelny sposób mogła udzielić odpowiedzi na Pani pytanie. Zasadniczy problem polega bowiem nie na ilości karmień, choć w przyszłości będzie musiała Pani zdecydowanie dążyć do ograniczenia ich liczby, tylko na sprecyzowaniu, ile ogółem pokarmu przyjmuje Pani dziecko w ciągu doby. Syn, karmiony bowiem w początkowym okresie życia w sposób naturalny – mógł ssać pierś kilka razy dziennie, przyzwyczajając się do przyjmowania mniejszych ilości pokarmu i obecnie utrzymuje tę tendencję – mało a często!

W celu określenia efektywności karmień i sprawdzenia, czy obecny system żywienia zapewnia dziecku optymalny rozwój, czyli stałe miesięczne przyrosty masy ciała, może Pani sprawdzić jego obecną wagę i porównać ją na siatce centylowej z wcześniejszymi pomiarami – myślę, że każdy lekarz pediatra pomoże Pani w tej ocenie.

Najczęstszym problemem przy karmieniu sztucznym jest przekarmianie dziecka. Obecnie uważa się, że zbyt intensywne przyrosty masy ciała w tym wieku wspierają rozwój otyłości i jej powikłań (np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, stłuszczenia wątroby) w życiu dorosłym. Dlatego proponuję na razie zwykłą ocenę przyrostów masy ciała dziecka i na podstawie ich analizy podjęcie dalszych decyzji dotyczących modyfikacji sposobu żywienia syna.

Piśmiennictwo:

Agostoni C., Decsi T., Fewtrell M. i wsp.; ESPGHAN Committee on Nutrition: Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2008; 46 (1): 99-110
Dziechciarz P., Gieruszczk-Białek D., Horvath A., Szajewska H.: Wprowadzanie pokarmów uzupełniających. [W:] Chybicka A., Dobrzańska A., Szczapa J., Wysocki J. (red.): Pierwsze 2 lata życia dziecka – przewodnik dla rodziców. Jak dbać o rozwój, pielęgnować i zapobiegać chorobom. Medycyna Praktyczna, Kraków 2010: 142-148

Poleć:
Udostępnij:

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy wykonać badania pod kątem cytomegalii u 3-miesięcznego synka?
    Z uwagi na podwyższony poziom transaminaz ALAT i ASPAT (obie na poziomie 88 U/l) zlecono mojemu 3-miesięcznemu dziecku dalszą diagnostykę, m.in. wykluczenie cytomegalii. Czy ujemny wynik z badania śliny i moczu pod kątem CMV DNA jest jednoznaczny - czy konieczne jest potwierdzenie nieobecności wirusa również we krwi?
  • Czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka?
    Chciałabym się dowiedzieć, czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka. Trochę się o tym naczytałam i się przeraziłam. Dlatego, że ja właśnie mam opryszczkę, ale obecnie wyschniętą, a wcześniej całowałam mojego synka i nie wiem, czy się nie zaraził.
  • Czy jednoczesne podanie szczepionek Infanrix IPV+HIP i Prevenar 13 zwiększa ryzyko wystąpienia NOP u dzieci?
    Moja córka ma 18 miesięcy i przed nią szczepienie przypominające Infanrix IPV+HIP. Chciałabym również zaszczepić ją przeciw pneumokokom (Prevenar 13). Bardzo proszę o informację, który schemat szczepienia będzie lepszy dla dziecka: czy podanie obu szczepionek na jednej wizycie, czy oddzielnie w odstępie 2-3 tygodni.
  • Chemioprofilaktyka i zakaźność gruźlicy
    Mam pytanie do lekarza pulmonologa. 4-letnie dziecko chodzi do przedszkola. Niedawno okazało się, że Pani, która uczyła dzieci (nie była wychowawcą grupy mojego dziecka), zachorowała na gruźlicę. W związku z tym postanowiono włączyć dzieciom chemioprewencję - izoniazyd przez 2 miesiące. Nie wiemy, czy Pani prątkowała w przedszkolu. Obawiam się skutków izoniazydu. Czy gruźlicą można się tak łatwo zarazić?

Zobacz, gdzie się leczyć

Lekarz specjalista
Pediatra
Szukaj
Szpitale, przychodnie, gabinety
Pediatria
Szukaj

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują