22 grudnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom
medycyna praktyczna dla pacjentów

Wyrośl chrzęstno-kostna

Poleć:
Udostępnij:
22.06.2012

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam 14 lat. Rok temu zauważyłam od wewnętrznej strony kolana niewielką „kulkę”. Z czasem „kulka” rosła. Zaczęła boleć. Przeszkadza mi coraz bardziej, ponieważ „zawodow” gram w siatkówkę i na poważnie wiążę z tym swoją przyszłość. W związku z tym zaczęła się martwić również moja mama. Lekarz rodzinny podejrzewał zwichnięcie. Zostałam skierowana do chirurga w moim mieście (bardzo mała miejscowość), później RTG. Według radiologa nie było żadnych zmian. Następnie zrobiono mi USG. Zajmował się tym inny radiolog, który od razu stwierdził wyrośl chrzęstno-kostną jeszcze przed wykonaniem badania. Był oburzony, że poprzedni radiolog nie widział tego na zdjęciu RTG, on to zauważył. Po wizycie u ortopedy czekam na wizytę kontrolną w sierpniu. Boję się, bo ostatnio „kulka” bardzo urosła i ból dokucza mi jeszcze bardziej, a czeka mnie czas większego wysiłku. Czy ból powoduje obciążony staw? Czy powinnam przerwać treningi lub ograniczyć? Jak wygląda zabieg usunięcia takiej wyrośli? Kolano będzie sprawne? Czeka mnie jakaś rehabilitacja?

Odpowiedział

dr hab. med. Jerzy Sułko
Oddział Ortopedyczno-Urazowy
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

Wyrośl chrzęstno-kostna to łagodna zmiana kostna. Pojedyncza wyrośl występuje w przynasadzie kości długiej, a rzadziej może się lokalizować w innych kościach. Najczęstsza lokalizacja to dalsza przynasada kości udowej, bliższa przynasada kości piszczelowej, bliższa przynasada kości ramiennej. Za przyczynę uważa się uraz obwodowej części chrząstki wzrostowej, co powoduje odszczepienie fragmentu rosnącej chrząstki.

Pojedyncza wyrośl może mieć różny kształt, choć jest on bardzo charakterystyczny dla ortopedy, który zajmuje się tego typu problemami. Przykłady mnogich wyrośli (a) oraz częściej występującej pojedynczej wyrośli (b, c) przedstawiają obrazy RTG (ryc. 1). Kolejne zdjęcie prezentuje makroskopowy obraz wyciętej wyrośli (ryc. 2).

Ryc. 1a-c. Wyrośl chrzęstno-kostna


Ryc. 2. Wycięta wyrośl chrzęstno-kostna

Wyrośle kostno-chrzęstne usuwa się chirurgicznie, zawsze przesyłając je do badania histologicznego. Zabieg operacyjny polega na odsłonięciu zmiany kostnej i jej wycięciu pod kontrolą wzroku za pomocą dłuta. Bezwzględnie resekcji wymagają wyrośle szybko rosnące i dające dolegliwości bólowe. Możliwość zezłośliwienia jest oceniana na 1–2%.

W opisywanym przypadku wyrośli zlokalizowanej w bliższym odcinku kości piszczelowej dolegliwości bólowe mogą dotyczyć nie tyle dotyczą samej wyrośli, a zapewne wynikają z przeciążeń i ocierania się mięśni o wystającą wyrośl.

Występowanie takich dolegliwości jest też dodatkowym argumentem za resekcją zmiany. Jeśli dolegliwości po treningach są duże i występują regularnie po wysiłku, to powinnaś przerwać treningi i poddać się leczeniu operacyjnemu.

Po operacji należy oszczędzać kończynę przez okres 2–3 tygodni. Można w tym czasie chodzić, używając kul łokciowych albo po prostu ograniczyć chodzenie. Zwykle pacjent nie wymaga specjalnej rehabilitacji.

Poleć:
Udostępnij:

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy wykonać badania pod kątem cytomegalii u 3-miesięcznego synka?
    Z uwagi na podwyższony poziom transaminaz ALAT i ASPAT (obie na poziomie 88 U/l) zlecono mojemu 3-miesięcznemu dziecku dalszą diagnostykę, m.in. wykluczenie cytomegalii. Czy ujemny wynik z badania śliny i moczu pod kątem CMV DNA jest jednoznaczny - czy konieczne jest potwierdzenie nieobecności wirusa również we krwi?
  • Czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka?
    Chciałabym się dowiedzieć, czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka. Trochę się o tym naczytałam i się przeraziłam. Dlatego, że ja właśnie mam opryszczkę, ale obecnie wyschniętą, a wcześniej całowałam mojego synka i nie wiem, czy się nie zaraził.
  • Czy jednoczesne podanie szczepionek Infanrix IPV+HIP i Prevenar 13 zwiększa ryzyko wystąpienia NOP u dzieci?
    Moja córka ma 18 miesięcy i przed nią szczepienie przypominające Infanrix IPV+HIP. Chciałabym również zaszczepić ją przeciw pneumokokom (Prevenar 13). Bardzo proszę o informację, który schemat szczepienia będzie lepszy dla dziecka: czy podanie obu szczepionek na jednej wizycie, czy oddzielnie w odstępie 2-3 tygodni.
  • Chemioprofilaktyka i zakaźność gruźlicy
    Mam pytanie do lekarza pulmonologa. 4-letnie dziecko chodzi do przedszkola. Niedawno okazało się, że Pani, która uczyła dzieci (nie była wychowawcą grupy mojego dziecka), zachorowała na gruźlicę. W związku z tym postanowiono włączyć dzieciom chemioprewencję - izoniazyd przez 2 miesiące. Nie wiemy, czy Pani prątkowała w przedszkolu. Obawiam się skutków izoniazydu. Czy gruźlicą można się tak łatwo zarazić?

Zobacz, gdzie się leczyć

Lekarz specjalista
Pediatra
Szukaj
Szpitale, przychodnie, gabinety
Pediatria
Szukaj

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują