18 grudnia 2014 roku
poczta
zaloguj się
 
Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom
medycyna praktyczna dla pacjentów

Skręcenie stawu kolanowego u nastolatka – postępowanie

Poleć:
Udostępnij:
19.12.2013

Pytanie nadesłane do redakcji

Mam 14 lat. Rok temu w lutym doznałam na WF pierwszej kontuzji kolana, nie była zbyt poważna, gdyż było to stłuczenie. Miałam nogę w szynie ok. tygodnia. Potem było wszystko dobrze. Ponad 3 tygodnie temu znowu na lekcji WF-u doznałam kontuzji tego samego kolana. Biegłam z piłką, kolega zgiął nogę i podstawił ją tak, że moje kolano uderzyło w jego, po czym odbiłam się drugą nogą i tym samym kolanem, którym uderzyłam w kolegę, upadłam na ziemię (kolano było zgięte, to samo, które było stłuczone w lutym). Pojechałam do szpitala i tam powiedziano mi, że to jest lekkie skręcenie, żeby smarować jakąś maścią, nosić opaskę i wypisano zwolnienie na 2 tygodnie z wf. Po 2 tygodniach zaczęłam ćwiczyć w opasce uciskowej, ale kolano było niestabilne, uciekało i bolało. Po trzech tygodniach od wizyty w tym szpitalu pojechałam do lekarza ortopedy (byłam już u niego z płaskostopiem i problemami z kręgosłupem), on dał mi skierowanie na rehabilitację, która zaczyna się 4 lutego 2014 r. i powiedział, że może być zerwane tylne więzadło, ale USG należy wykonać we własnym zakresie. Mama umówiła mnie na USG, nie na NFZ, czyli odpłatnie dopiero na 7 stycznia 2014 r. Ponad miesiąc czekania na USG ... Kolano mnie bardzo boli (ledwo nim poruszam po kąpieli ). Coś w nim przeskakuje, nie mogę go zgiąć lub wyprostować, jak chodzę to mnie kłuje, boli, a na wf. opaska uciskowa nic nie pomaga, wydaje mi się też, że tak minimalnie jest to kolano spuchnięte... Nie wiem, co mam robić. A jeżeli się okaże, że naprawdę mam zerwane to więzadło, to co mnie czeka i czy będę miała tę rehabilitację w lutym.

Odpowiedział

dr hab. med. Jerzy Sułko
Oddział Ortopedyczno-Urazowy
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie

Z wywiadu, czyli opisu urazów kolana i udzielonej pomocy lekarskiej wynika, że doznałaś mniej groźnego skręcenia stawu kolanowego. Polega to na naciągnięciu torebki stawowej i więzadeł. Zazwyczaj leczenie zachowawcze sprowadza się do unieruchomienia stawu (na ok. 3–4 tyg.) i następnie ćwiczeń. Z doświadczenia wynika, że dolegliwości ustępują w ciągu kilku następnych tygodni – pacjent czuje się dobrze, kolano nie boli i w zasadzie wszystko wraca do normy.

Wizyta u lekarza ortopedy z kolei sugeruje uszkodzenie więzadła krzyżowego, efektem czego jest niestabilne kolano. Piszesz, że masz takie odczucie, właśnie niestabilności. Lekarz zaś, jeśli bada chorego i jego kolano, może podejrzewać klinicznie uszkodzenie więzadła. W przypadku podejrzenia uszkodzenia więzadła krzyżowego wskazane jest w pierwszej kolejności wykonanie USG kolana. Jeśli nie stwierdza się cech uszkodzenia wiązadła, to wskazana jest rehabilitacja.

Jeśli istnieją wątpliwości lub rozbieżność opinii między oceną kliniczną i wynikiem badania USG, to należy rozważyć badanie bardziej zaawansowane, czyli diagnostykę obrazową za pomocą magnetycznego rezonansu (MRI). To ostatnie badanie pozwala na ocenę struktur kostnych i tkanek miękkich, a więc w obrębie kolana łąkotek i więzadeł.

W przypadku uszkodzenia – "zerwania" więzadła – chory zostaje poddany leczeniu operacyjnemu, polegającemu na rekonstrukcji więzadła, a rehabilitacja następuje po leczeniu operacyjnym.

Na koniec swojego rozbudowanego pytania piszesz, że "Kolano mnie strasznie boli (i ledwo nim poruszam po kąpieli. Coś w nim przeskakuje". Takie objawy z kolei bardziej mogą sugerować obecność jakiejś przeszkody w kolanie, co może być spowodowane pourazowym uszkodzeniem (np. złamaniem podchrzęstnym nasady kości) lub inną chorobą kolana (np. wydzielająca martwica kostno-chrzęstna). Trudno jest mi powiedzieć coś więcej i konkretniej, jeśli nie badałem pacjenta i jest brak badań diagnostycznych. To tylko moje przypuszczenia.

Uważam, że badanie ultrasonograficzne jest wartościowe i sugeruję jego wykonanie. Do rozważenia pozostaje też zasięgnięcie opinii jeszcze jednego lekarza.

Poleć:
Udostępnij:

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

 

Lekarze odpowiadają na pytania

  • Czy wykonać badania pod kątem cytomegalii u 3-miesięcznego synka?
    Z uwagi na podwyższony poziom transaminaz ALAT i ASPAT (obie na poziomie 88 U/l) zlecono mojemu 3-miesięcznemu dziecku dalszą diagnostykę, m.in. wykluczenie cytomegalii. Czy ujemny wynik z badania śliny i moczu pod kątem CMV DNA jest jednoznaczny - czy konieczne jest potwierdzenie nieobecności wirusa również we krwi?
  • Czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka?
    Chciałabym się dowiedzieć, czy opryszczka jest groźna dla miesięcznego dziecka. Trochę się o tym naczytałam i się przeraziłam. Dlatego, że ja właśnie mam opryszczkę, ale obecnie wyschniętą, a wcześniej całowałam mojego synka i nie wiem, czy się nie zaraził.
  • Czy jednoczesne podanie szczepionek Infanrix IPV+HIP i Prevenar 13 zwiększa ryzyko wystąpienia NOP u dzieci?
    Moja córka ma 18 miesięcy i przed nią szczepienie przypominające Infanrix IPV+HIP. Chciałabym również zaszczepić ją przeciw pneumokokom (Prevenar 13). Bardzo proszę o informację, który schemat szczepienia będzie lepszy dla dziecka: czy podanie obu szczepionek na jednej wizycie, czy oddzielnie w odstępie 2-3 tygodni.
  • Chemioprofilaktyka i zakaźność gruźlicy
    Mam pytanie do lekarza pulmonologa. 4-letnie dziecko chodzi do przedszkola. Niedawno okazało się, że Pani, która uczyła dzieci (nie była wychowawcą grupy mojego dziecka), zachorowała na gruźlicę. W związku z tym postanowiono włączyć dzieciom chemioprewencję - izoniazyd przez 2 miesiące. Nie wiemy, czy Pani prątkowała w przedszkolu. Obawiam się skutków izoniazydu. Czy gruźlicą można się tak łatwo zarazić?

Zobacz, gdzie się leczyć

Lekarz specjalista
Pediatra
Szukaj
Szpitale, przychodnie, gabinety
Pediatria
Szukaj

Zadaj pytanie ekspertowi:

Lekarze komentują