Sery są bardzo dobrym źródłem białka w diecie, a większość – z wyjątkiem najbardziej popularnego twarogu białego – także istotnym źródłem wapnia. Zawierają ponadto fosfor, cynk, a także witaminy A, B2 i B12.
Fot. Pixabay.com / Jill111
W zasadzie podawanie pełnego mleka (krowiego, koziego czy owczego) oraz jego przetworów jest zalecane po ukończeniu pierwszego roku życia. Jeżeli jednak rodzice czy opiekunowie chcą rozszerzać preferencje smakowe swojego dziecka wcześniej, dopuszczalne jest wprowadzanie do jego diety – jako przekąski, czyli urozmaicenia, a nie podstawy jadłospisu – serów podpuszczkowych o łagodnym smaku i małej zawartości soli (np. parmezan).
Natomiast sery otrzymywane z niepasteryzowanego mleka, sery pleśniowe z porostem pleśni (np. Brie, Camembert) czy przerostem pleśni (np. Roquefort, Gorgonzola) nie są zalecane u małych dzieci, a zwłaszcza do ukończenia 1. roku życia, ze względu na ryzyko zakażenia szkodliwymi bakteriami (np. Listeria). Ponadto sama obecność pleśni wiąże się z ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznych, czy nietolerancji pokarmowej.
Piśmiennictwo:
1. Kleinman R.E., Greer F.R. (Eds): American Academy of Pediatrics, Elk Grove Village, IL 2014: 1432. Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp.: Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/