Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Czy konieczne są ograniczenia dietetyczne u matki karmiącej piersią? Jeżeli tak, to jakie?

dr n. med. Magdalena Nehring-Gugulska
Międzynarodowy Konsultant Laktacyjny (IBCLC)
Centrum Nauki o Laktacji w Warszawie

Sposób odżywiania się matki karmiącej w bardzo niewielkim stopniu wpływa na skład pokarmu ludzkiego. Przez lata narosły mity dotyczące wpływu rozmaitych produktów spożywanych przez matkę na zachowanie dziecka karmionego piersią. Są szpitale, w których wręcza się nawet matkom listy zakazanych produktów! A przecież matka karmiąca to zazwyczaj młoda i zdrowa osoba, a karmienie nie jest chorobą.

Dieta mamy karmiącej piersią
Fot. Pixabay.com

Diety i ograniczenia stosujemy u osób chorych. W okresie laktacji kobiety szczupłe potrzebują dodatkowo 650 kcal, a dobrze odżywione około 500 kcal (150 kcal pochodzi z zapasów). Dostarczanie zbyt małej liczby kalorii może skutkować zmniejszeniem objętości wytwarzanego pokarmu. Kobiety karmiące powinny więc odżywiać się normalnie, czyli spożywać rozmaite produkty, ze wszystkich grup, kierując się indywidualnymi upodobaniami i zasadami zdrowego odżywiania. Komponując posiłki, należy pamiętać o źródłach wapnia (nabiał) oraz żelaza (mięso). Nie warto spożywać produktów pozbawionych wartości odżywczych. Należy też zrezygnować z używek (takich jak alkohol, papierosy, kofeina), ewentualnie sięgać po nie sporadycznie, w niewielkich ilościach i tylko po karmieniu. Nie ma żadnych wskazań dotyczących stosowania ograniczeń dietetycznych, chyba że wynikają one z innych wskazań medycznych (np. przebytego zabiegu). Zgodnie z aktualną wiedzą, wprowadzenie ograniczeń do diety ciężarnych oraz kobiet karmiących piersią w ramach profilaktyki alergii pokarmowej u dziecka jest nieuzasadnione. Ograniczenia takie są niejednokrotnie stosowane bezpodstawnie, prowadząc do niedoborów żywieniowych u matek.

Natomiast w przypadku wystąpienia u dziecka objawów klinicznych (skórnych, oddechowych, jelitowych) sugerujących alergię na mleko krowie oraz obciążonego wywiadu z diety matki należy wyeliminować mleko krowie, jego przetwory oraz jaja (na okres 2–4 tygodni). Zalecana jest suplementacja preparatami wapnia. Po potwierdzeniu rozpoznania matka dziecka z alergią na pokarmy powinna zastosować leczniczą dietę eliminacyjną. Dietę ustala lekarz alergolog. Matki nie powinny stosować diet eliminacyjnych na własną rękę, co jest niestety dość powszechne. Należy dodać, że niektóre matki karmiące naturalnie zgłaszają, że dzieci nie chcą ssać piersi po spożyciu przez nie niektórych pokarmów, takich jak cebula i czosnek, a po takich pokarmach, jak groch, fasola i kapusta dzieci są niespokojne, miewają wzdęcia lub kolkę. Zaleca się, aby w takich przypadkach matka obserwowała dziecko i ewentualnie ograniczyła spożycie tego typu produktów.

Przyczyny opisanych zachowań dziecka mogą wynikać z zupełnie innych czynników (np. psychologicznych). Warto podkreślić, że nieuzasadnione stosowanie „diet” podczas laktacji, może zniechęcać kobiety do karmienia naturalnego, dlatego w rozmowie z matką lepiej jest używać terminów „odpowiednie odżywianie” lub „zdrowe odżywianie”, które mają pozytywny wydźwięk. (2013, 2014)

Piśmiennictwo:

Eidelman A.L., Schanler R.J. et al.: AAP, Section on Breastfeeding. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics, 2012; 129 (3): 827–841, omówienie pol. dostępne: https://adst.mp.pl/s/dziecko/aap.pdf
Hopkinson J.: Nutrition in lactation. W: Hale T.W., Hartmann P.E.: Textbook of human lactation. Hale Publishing, 2007
Kramer M.S., Kakuma R.: Maternal dietary antigen avoidance during pregnancy or lactation or both, for preventing or treating atopic disease in the child. Cochrane Database Syst. Rev., 2006; (3): CD000133
Greer F.R., Sicherer S.H., Burks A.W.; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Section on Allergy and Immunology: Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics, 2008; 121: 183–191
Vandenplas Y., Koletzko S., Isolauri E. et al.: Guidelines for the diagnosis and management of cow's milk protein allergy in infants. Arch. Dis. Child.. 2007; 92 (10): 902–908
Data utworzenia: 23.06.2016
Czy konieczne są ograniczenia dietetyczne u matki karmiącej piersią? Jeżeli tak, to jakie?Oceń:
(5.00/5 z 2 ocen)

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.