×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Jak wprowadzać gluten i w jakich ilościach?

Pytanie nadesłane do redakcji

Wprowadzanie do diety niemowlaka glutenu - jak to należy robić i w jakich ilościach? Jak to jest w przypadku dziecka karmionego piersią, a jak mlekiem modyfikowanym?

Odpowiedział

dr med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii.

Aktualnie zaleca się wprowadzanie glutenu w postaci kleiku glutenowego lub kaszki manny jeden raz dziennie ok. pół łyżeczki.

Zarówno u niemowląt karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym rekomenduje się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia, ale nie później niż pod koniec 6. miesiąca.

26.10.2012
Inne pytania
  • Objawy odwodnienia
  • Ból w klatce piersiowej nasilany przez oddychanie lub ruch
  • Raczkowanie
  • Jak rozpoznaje się zespół Downa?
  • Liczne moczany bezpostaciowe w osadzie moczu
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta