×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Śluz w stolcu po grypie jelitowej

Pytanie nadesłane do redakcji

Mój 8-letni syn parę dni temu przeszedł grypę jelitową i od tego czasu pojawiają się raz żółte raz brązowawe stolce o normalnej konsystencji, ale zawierające śluz. Tego śluzu jest raz więcej, raz mniej. Co to może oznaczać?

Odpowiedziała

dr med. Andrea Horvath
pediatra-gastrolog
Klinika Pediatrii, WUM

Szanowna Pani,

Infekcja przewodu pokarmowego nazywana popularnie przez pacjentów „grypą jelitową” to zazwyczaj samoograniczająca się choroba wywołana zakażeniem wirusowym. W większości przypadków po kilku dniach - mniej lub bardziej burzliwych - objawów biegunki, wymiotów, czasem dodatkowo gorączki pacjent wraca do zdrowia. Jeśli objawy infekcji się przedłużają, a zwłaszcza jeśli typowe biegunkowe stolce utrzymują się powyżej 10-14 dni, warto rozszerzyć diagnostykę w celu wykluczenia infekcji bakteryjnej czy pasożytniczej. Grupą szczególnie narażoną na ciężki przebieg ostrej biegunki infekcyjnej i dłuższe utrzymywanie się objawów są dzieci z wrodzonymi lub nabytymi zaburzeniami odporności oraz z zaburzeniami stanu odżywienia.

Z Pani listu nie wynika, czy u syna występowały jakiekolwiek czynniki ryzyka predysponujące do przewlekającej się biegunki. Ponadto opisywane przez Panią dolegliwości syna (okresowo pojawiające się nieznaczne ilości śluzu w kale) nie spełniają kryteriów biegunki i stanowić mogą raczej wyraz przejściowych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Zaburzenia czynnościowe nie są zagrożeniem dla zdrowia i życia; po przebyciu ostrej biegunki infekcyjnej mogą wynikać z przemijającej nietolerancji laktozy (w wyniku uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego dochodzi do przemijającego, zmniejszonego poziomu laktazy – enzymu rozkładającego cukier zawarty przede wszystkim w mleku) lub dysbakteriozy (zaburzenia ilościowe i/lub jakościowe flory bakteryjnej jelit). Zatem, jeśli objawy u syna będą się nadal utrzymywać, może Pani spróbować ograniczyć pokarmy bogato-laktozowe (głównie świeże mleko) na rzecz produktów fermentujących, tj. jogurtów i kefirów, które zawierają naturalne bakterie znacznie zmniejszające ilość laktozy.

Wydaje się jednak, że nie ma Pani obecnie powodów do niepokoju, a opisywane objawy u syna mają charakter przejściowy - trzeba tylko poczekać. Cierpliwości!

Piśmiennictwo:

Guarino A., Albano F., Ashkenazi S. i wsp.; European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition; European Society for Paediatric Infectious Diseases: European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/European Society for Paediatric Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr., 2008; 46: S81-S122
Grimwood K., Forbes D.A.: Acute and Persistent Diarrhea. Pediatr. Clin. North Am., 2009; 56: 1343-1361
Ochoa T.J., Salazar-Lindo E., Cleary T.G.: Management of children with infection-associated persistent diarrhea. Pediatr. Infect. Dis., 2004; 15: 229-236

05.11.2012
Inne pytania
  • Co zrobić, aby zniknęły problemy z zasypianiem u nastolatka?
  • Spływanie wydzieliny ropnej po tylnej ścianie gardła
  • Ból piersi u nastolatki
  • Leczenie zapalenia zatok u dziecka
  • Salmonella – postępowanie po zakażeniu
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta