×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Białko w diecie dziecka w wieku 1–3 lat

Pytanie nadesłane do redakcji

Z tego co wiem, to białka trzymają człowieka najedzonym najdłużej, szczególnie kazeina, bo nie mówię o serwatce, czy BCA, o których szybkości wchłaniania mówią sportowcy. Tymczasem kasza manna to zdaje się w 70% cukier. Nie rozumiem porady, by podawać dzieciom przed snem kaszkę mleczną z owocami. Co mogą zmienić owoce zawierające głównie wodę i cukier, i to jeszcze glukozę i fruktozę?

Odpowiedziała

dr med. Anna Rybak
Klinika Gastroenterologii
Centrum Zdrowia Dziecka, Warszawa

Należy pamiętać, że spożycie białka według najnowszych rekomendacji żywienia dzieci w wieku 1–3 lat nie powinno przekraczać 15% energii.

Węglowodany, które są głównie nośnikiem energii, powinny stanowić 45–65% energii. Dlatego też zalecałabym ostatni posiłek złożony głównie z węglowodanów złożonych (np. kasza jaglana, kasza zbożowa niesłodzona), który pozwoli dziecku zaspokoić głód na wiele godzin. Dodatek świeżych lub suszonych owoców sprawi, że posiłek będzie dla dziecka atrakcyjny i bardzo smaczny.

Piśmiennictwo:

Normy żywienia zdrowych dzieci w 1.–3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów. Standardy Medyczne Pediatria 2012; 9: 313–320.

30.10.2012
Inne pytania
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta