Pytanie nadesłane do redakcji
Moj synek ma bardzo silną alergię na mleko oraz wołowinę i baraninę. W wieku 7 miesięcy dostał rozległego obrzęku twarzy po zjedzeniu jogurtu. Ostatnie testy wykazały, że alergia bardzo wzrosła. Czym to mogło być spowodowane? Jest na diecie bezmlecznej, aczkolwiek ostatnio okazało się, że w niektórych produktach, które spożywał było mleko ukryte. Czy to mogło spowodować nasilenie alergii? Obecnie wyeliminowaliśmy wszystkie produkty, nawet te zawierające śladowe ilości. Czy jest szansa, że ta alergia przejdzie z wiekiem?
Odpowiedziały
dr hab. med. Dorota Jenerowicz
dr n. med. Adriana Polańska
Katedra i Klinika Dermatologii UM w Poznaniu
Alergia pokarmowa najczęściej dotyczy najmłodszych dzieci (poniżej 5. roku życia) i jest związana z uczuleniem na białka mleka krowiego, białka jaja kurzego, pszenicę, kakao oraz orzeszki ziemne. Jej objawy obserwuje się zarówno w obrębie skóry (mi.in. obrzęk naczynioruchowy), przewodu pokarmowego, jak i układu oddechowego.
Diagnostyka alergii pokarmowej opiera się na wykonaniu skórnego testu punktowego z podejrzanym alergenem, który przeprowadza się u dzieci powyżej 3. roku życia. Każdy dodatni wynik testu powinien być potwierdzony badaniem z krwi na obecność swoistych przeciwciał IgE. U dziecka z rozpoznaną alergią pokarmową zanikanie objawów klinicznych obserwuje się natychmiast po całkowitym wyeliminowaniu uczulającego alergenu z diety.
Istotne jest, że alergia ta ma tendencję do ustępowania z wiekiem (między 3. a 8. rż.), co wynika z dojrzewania układu immunologicznego i poprawy funkcji jelitowych. Po upływie 6-12 miesięcy od wprowadzenia diety zaleca się stopniowe wprowadzanie niewielkich ilości alergenu (np. mleka krowiego) i obserwowanie reakcji dziecka. W przypadku braku objawów niepożądanych można na nowo rozpocząć podawanie danego pokarmu.
Zgodnie z klasycznym przebiegiem tzw. marszu alergicznego, od ok. 3. roku życia objawy alergii pokarmowej wygasają (mówi się, że dziecko "wyrasta" z alergii pokarmowej), natomiast na ważności zyskiwać mogą alergeny powietrznopochodne (roztocze kurzu domowego, pyłki, pleśnie).