Pytanie nadesłane do redakcji
Witam serdecznie, bardzo zaciekawił mnie artykuł "Nasze dzieci jedzą za często". Zastanowiła mnie jednak pewna kwestia, a mianowicie mowa jest o tym, że dziecko należy karmić wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy, ale gluten wprowadzić w 5.-6. miesiącu. Jak to pogodzić? Pozdrawiam - mama 4,5-miesięcznej Marysi
Odpowiedziała
dr med. Dorota Gieruszczak-Białek
specjalista pediatrii, genetyki klinicznej
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny
Szanowna Pani!
Można, a nawet należy pogodzić wyłączne karmienie piersią z wprowadzaniem glutenu. Nie chodzi bowiem o odrębny posiłek zawierający gluten, a jedynie o podawanie niewielkiej jego ilości.
Są dane wskazujące na to, że wprowadzenie do diety dziecka w 5.-6. miesiącu życia, najlepiej podczas karmienia piersią, "małej ilości" glutenu zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii. Przyjęto, że za "małą ilość" uważa się 2-3 g kleiku glutenowego dziennie. Można taki kleik (gotowy do spożycia bez gotowania) wymieszać z odciągniętym pokarmem i łyżeczką podać dziecku.