Pytanie nadesłane do redakcji
Witam, odebrałam wyniki 2,5-miesięcznej córki i nie wiem, co oznaczają. Zrobiono jej badanie sIgE metodą CAP przeciw białkom mleka krowiego i wyszedł wynik 0,45 IU/ml. Czy to oznacza, że córka ma alergię?
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
Badanie wykonane u Pani córki pozwala ocenić stężenie przeciwciał IgE swoistych dla alergenów białka mleka krowiego. Jest ono małe. Wynik jest podany w jednostkach międzynarodowych UI/ml. 1 jednostka UI/ml odpowiada 2,4 ng przeciwciała.
Najczęściej wyniki przedstawiane są za pomocą klas. Im większe stężenie przeciwciał przeciwko badanemu alergenowi, tym wyższa klasa.
W metodzie CAP interpretacja badania jest następująca:
- klasa 0 - wartości <0,35 IU/ml
- klasa 1 - wartości >0,35<0,7 IU/ml
- klasa 2 - wartości >0,7<3,5 IU/ml
- klasa 3 - wartości >3,5<17,5 IU/ml
- klasa 4 - wartości >17,5<50,0 IU/ml
- klasa 5 - wartości >50 IU/ml
Obecnie za wynik ujemny uznaje się stężenie przeciwciał poniżej 0,1 IU/ml, wcześniej było to 0,35 IU/ml.
Wyniki badań laboratoryjnych (dotyczy to również oceny stężeń swoistych przeciwciał IgE w surowicy krwi) powinny być interpretowane w powiązaniu z objawami klinicznymi występującymi u badanego. Nadinterpretacja wyników badań prowadzi do nadrozpoznawania alergii pokarmowej i "skazywania" pacjenta na niepotrzebne wielomiesięczne diety.
Występowanie swoistych przeciwciał IgE w surowicy krwi badanego nie jest równoznaczne z rozpoznaniem alergii.
Diagnostyka alergii pokarmowej jest bardzo trudna. Związane jest to z różnorodnością objawów klinicznych. Zazwyczaj dolegliwości dotyczą przewodu pokarmowego i skóry, a czasami również układu oddechowego.
Nadwrażliwość alergiczna na pokarmy może być wywołana różnymi mechanizmami immunologicznymi.
Oznaczenia swoistych przeciwciał IgE, testy punktowe z komercyjnymi lub natywnymi pokarmami, testy otwarte stosowane są w diagnostyce reakcji natychmiastowych (IgE-zależnych) manifestujących się klinicznie zmianami skórnymi o charakterze pokrzywki, skurczem oskrzeli, objawami ze strony nosa oczu, krtani, a w skrajnych sytuacjach również ze strony układu krążenia. Reakcje te mogą stanowić zagrożenie dla życia.
Łagodniejszy przebieg występuje w przypadku uczuleń nie-IgE-zależnych. Najczęściej są to zmiany wypryskowe skóry (atopowe zapalenie skóry).
Nie każda nadwrażliwość pokarmowa jest nadwrażliwością alergiczną.
Stosunkowo częstą przyczyną objawów ze strony przewodu pokarmowego jest nietolerancja białka mleka krowiego związana z niedoborami enzymatycznymi, np. z niedoborem laktazy.
Złotym standardem diagnostyki alergii pokarmowej jest test prowokacji pokarmowej. W przypadku podejrzenia alergii IgE-zależnej powinien być przeprowadzony w warunkach szpitalnych.
Wskazaniem do zalecenia diety eliminacyjnej jest dodatni wynik próby prowokacji pokarmem. (występowanie objawów klinicznych po doustnym podaniu alergizującego pokarmu i ich ustąpienie po wykluczeniu pokarmu z diety).
Piśmiennictwo:
Bartuzi Z.: Alergia na pokarmy. Mediton Oficyna Wydawnicza 2006: 177-192.Bobrus-Chociej A., Kaczmarski M.: Tolerancja pokarmowa. Przegląd Pediatryczny 2010; 40: 63-67.
Golińska B., Kurzawa R.: Alergia pokarmowa u dzieci. Patogeneza, diagnostyka i leczenie. α-medica Press, Bielsko-Biała 1999: 63-91.
Niedoszytko M., Gruchała-Niedoszytko M.: Inne testy alergiczne. W: Fal A.M. (red.): Alergia, choroby alergiczne, astma. Tom 1. Medycyna Praktyczna, Kraków 2010: 237-241.
Szajewska H.: Testy prowokacji w rozpoznawaniu alergii na białka mleka krowiego dzieci. Przegląd Pediatryczny 1999; 29: 11-16.
Zawadzka-Krajewska A.: Rola diety eliminacyjnej w alergii pokarmowej. Terapia. Pulmonologia/Alergologia 2008; 9, z. 1 (213): 30-34.