Pytanie nadesłane do redakcji
Mam 14-miesięczne dziecko, uczulone na mleko krowie, z diety wycofano również inne potencjalnie alergizujące rzeczy (w tym orzechy). Czy mogę mu zatem podawać kokos (też orzech). Jest niejadkiem, więc poszukuję nowych i zdrowych przepisów (a w nich często pojawia się kokos).
Odpowiedziała
dr n. med. Grażyna Durska
Zakład Medycyny Rodzinnej
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
Poradnia Alergologiczna "Podgórna" w Szczecinie
Dieta eliminacyjna nie powinna obejmować "potencjalnych alergenów", tylko alergeny istotne klinicznie, tzn. wywołujące objawy chorobowe. Potencjalnym alergenem może być każdy rodzaj pożywienia!!!!
Pokarmami najczęściej uczulającymi małe dzieci są: mleko obcogatunkowe (krowie kozie itp.), jajo, gluten. Inne pokarmy uczulają zdecydowanie rzadziej.
Orzechy nie powinny być spożywane przez małe dzieci. Można je wprowadzić do diety dopiero po ukończeniu trzeciego roku życia.
Przed zaleceniem diety należałoby przeprowadzić u dziecka próbę prowokacyjną, najlepiej w warunkach szpitalnych (w przypadku alergii natychmiastowej wyłącznie w warunkach szpitalnych), dopiero dodatni wynik próby uzasadnia wprowadzenie kilkumiesięcznej odpowiednio zbilansowanej diety eliminacyjnej.
W przypadku potwierdzonej alergii na białko mleka krowiego z diety należy wykluczyć mleko oraz wszystkie produkty mlekopochodne, w niektórych przypadkach również cielęcinę i wołowinę. Najczęściej okres stosowania diety wynosi 6 miesięcy. Po tym czasie należy przeprowadzić próbę prowokacji mlekiem. W przypadku pojawienia się objawów klinicznych dieta powinna zostać przedłużona o kolejne sześć miesięcy.
U większości dzieci z wcześniejszymi objawami alergii na mleko dochodzi do wytworzenia tolerancji w drugim roku życia.
Owoc kokosowy, tak jak i inne orzechy jest owocem o "potencjalnych" właściwościach uczulających. Stosowany jest głównie w kuchni azjatyckiej. Nasza rodzima kuchnia oferuje tak dużą różnorodność przepisów kulinarnych, że na pewno znajdzie w niej Pani atrakcyjne smakowo i wizualnie dania dla dziecka "niejadka".
Piśmiennictwo:
Kaczmarski M. i wsp.: Polskie stanowisko w sprawie alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2011, supl. 92.Panaszek B., Szmagierewski W.: Źródła alergenów reagujących krzyżowo i ich znaczenie kliniczne. Alergia 2010; 4.
Bartuzi Z.: Molekularne cechy alergenów pokarmowych. Postępy Dermatologii i Alergologii. 2009; 5: 310-312.