Gluten w diecie niemowlaka

Oceń:
21.12.2011

Pytanie nadesłane do redakcji

Chciałabym się dowiedzieć, jakie produkty glutenowe mogę wprowadzać do diety 6-miesięcznego dziecka. Kaszek nie daję, bo syn jest duży i tak. Nie daję z polecenia lekarza. Od kiedy wprowadza się gluten? Syn jest na mleku sztucznym.

Odpowiedział

dr med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny

Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile – zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii. W Polsce ze względów praktycznych zaleca się wprowadzanie glutenu w postaci kleiku glutenowego lub kaszki manny jeden raz dzienne około pół łyżeczki/100 ml zupki jarzynowej. Z pewnością tak mała ilość glutenu nie zwiększy istotnie kaloryczności jedzenia. Są również dostępne gotowe zupki z dodatkiem glutenu dla dzieci po 5. miesiącu życia.

U niemowląt karmionych sztucznie obecnie zaleca się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia, a nie później niż pod koniec 6. miesiąca życia; tak więc może już Pani wprowadzić gluten do diety swojego dziecka.

Udostępnij:

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Aplikacja Moje Dziecko

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies