Pytanie nadesłane do redakcji
Jak postąpić, gdy gluten nie został wprowadzony do diety przed końcem 6. mies. życia u zdrowego dziecka? Dziecko ma aktualnie 7. mies.
Odpowiedziała
dr n. med. Andrea Horvath
pediatra gastrolog
Klinika Pediatrii, WUM
Szanowna Pani,
Jeśli nie wprowadziła jeszcze Pani glutenu do diety swojego dziecka, proszę to uczynić teraz – zgodnie z zasadą wprowadzania każdego nowego produktu uzupełniającego – począwszy od małych ilości (pół łyżeczki dziennie) i stopniowo zwiększając objętość każdego następnego dnia. Jeśli dziecko będzie dobrze tolerowało gluten, wówczas wprowadzić go na stałe do jadłospisu.
Zgodnie z aktualnymi wytycznymi wszystkich światowych i polskich towarzystw zajmujących się żywieniem niemowląt, nie ma najmniejszego powodu, aby opóźniać wprowadzanie jakichkolwiek produktów do diety dziecka, w tym właśnie glutenu, co więcej istnieją przesłanki naukowe, że zbyt późny kontakt z niektórymi alergenami pokarmowymi (wprowadzanie produktów >9.–12. mż.) może mieć negatywny wpływ na zdrowie dziecka i zwiększać w przyszłości ryzyko występowania niektórych chorób np. alergicznych.
Zatem to „ostatni dzwonek” na gluten!
Piśmiennictwo:
Boyce J.A., Assa'ad A., Burks A.W. i wsp.: Guidelines for the diagnosis and management of food allergy in the United States: summary of the NIAID-sponsored expert panel report. Nutr. Res. 2011; 31(1): 61–75.ESPGHAN Committee on Nutrition. Breast-feeding: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. JPGN 2009; 49: 112–125.
ESPGHAN Committee on Nutrition. Complementary Feeding: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition Medical Position Paper. JPGN 2008; 46: 99–110.
European Food Safety Authority. Scientific opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding in infants. EFSA Journal 2009; 7: 1423, p1–38.